Keksi koji se ne dižu - recept za one koji rade keksiće s kraljevskom glazurom ili samo žele da keksi zadrže svoj oblik

Keksi koji se ne dižu - recept za one koji rade keksiće s kraljevskom glazurom ili samo žele da keksi zadrže svoj oblik

Osim što će ovaj recept vašim kolačićima (keksićima) dati lijep završni oblik, tijesto se lako mijesi i valja čak i pri sobnoj temperaturi! Da ne govorim o tome da se nakon utiskivanja svih oblika u tijesto, višak tijesta miče s potpunom lakoćom! Veliki je PLUS što nisu preslatki, pa ako namjeravate raditi s kraljevskom glazurom, usta vas neće boljeti od previše šećera. Što se tiče same teksture, ako je tijesto tanje, više su hrskavi, a u obrnutom slučaju iznutra će više biti mekani. Kako god bilo, zadržat će svoj oblik i neće se raspadati!

Ne znam jeste li ikad probali raditi s kraljevskom glazurom. Osim što zamažete pola kuhinje, zamažete i svoje keksiće, jer se često kraljevska glazura može ocijediti s kolačića. Veliku ulogu igra dobar recept za kraljevsku glazuru, no problem mogu stvarati i sami kolačići. Zašto?

Ako se kolačići tijekom pečenja jako dignu, stvorit će brežuljak na površini, pa će šećerna glazura (pogotovo ako je više tekuća) imati odličnu skijašku stazu i završiti u podnožju, odnosno na stolu, pa čak i na podu, a završni rezultat bit će glazura koja je neravnomjerno raspoređena po tijestu, zbog čega keksići nimalo neće izgledati kako ste zamislili.

Da se to ne bi događalo (barem što se tiče samih keksića - kraljevsku glazuru ćemo prestati spominjati xD), bitno je da kolačići u sebi nemaju prevelike količine određenih sastojaka koji mogu uzrokovati dizanje tijesta kao što su to soda bikarbona, prašak za pecivo, pa čak i jaja - ovisno o tome kako se pripremaju, odnosno miksaju. U ovome slučaju koriste se jaja i prašak za pecivo. Pomislili biste da je prašak za pecivo veliko NE, ali jako mala količina neće naškoditi kolačićima. Jaaaako, jako, jako malo će se dignuti, a pečeni keksi bit će prhki - baš onakvi kakvi trebaju biti, a zadržat će svoj oblik koji su imali prije pečenja.

ŠTO POSEBNO OBOŽAVAM KOD OVOG RECEPTA

Tijesto koje se lako valja, mijesi, oblikuje na sobnoj temperaturi! Ne znam kako vi, ali ja sam do sada radila očajne keksiće čije se je tijesto pri oblikovanju doslovno raspadalo ako je bilo pretoplo, odnosno na sobnoj temperaturi. Trebalo mi je previše minuta vremena da, kao prvo, oblikujem, a onda i da maknem sav višak tijesta kad utisnem sve željene oblike.

ZA OVAJ RECEPT VAM TREBA SAMO NEKOLIKO STVARI:
- sastojci (kasnije napisani)
- modlice koje možete naručiti na cukorprint.hr web shopu
- valjak za valjanje tijesta (odličan dodatak bi bilo nešto čime biste mjerili debljinu tijesta kao što su to ove trake s Alija. Nadam se da će i na našem web shopu uskoro ovako nešto biti u ponudi.
- Nož za micanje / odizanje tijesta s površine
- špatula ili žlica
- papir za pečenje
- krpe za vađenje vruće tepsije / protvana iz pećnice
- tepsija / protvan(j)
- pećnica xD
- tanjur, tacna ili nešto slično gdje ćete posložiti gotove keksiće

SAVJETI ZA IZRADU I PEČENJE KEKSIĆA

1. Pripremite, odmjerite sve sastojke kako bi vam bilo lakše pri dodavanju tijekom miskanja. Znam, bit će više posude za pranje, ali manje živciranja i potrošenog vremena TIJEKOM izrade keksića. OBAVEZNO maslac ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi NAREZANOG na komadiće.
2. Svaki put kad dodajete određeni sastojak smjesi, obavezno špatulom ili žlicom odvojite smjesu od podloge posude. Na taj način će se svi sastojci puno bolje povezati. Vjerujte mi!

 


3. Pri dodavanju brašna odite polako. Prvo dodajte pola količine brašna, dobro izmiksajte i odvojite smjesu od podloge žlicom. Zatim s brašnom odite polako kako ne biste dodali previše. Uvijek možete dodati koliko treba, ali kad dodate previše, nikakvo dodavanje tekućine neće pomoći. Jer tijesto više neće biti te teksture kakvo bi trebalo biti. Konačan rezultat smjese je da se ne lijepi za prste, ali da se ne raspada (ako dodate previše brašna) i pod prstima djeluje poput plastelina.

VALJANJE TIJESTA

Tijesto se valja ODMAH nakon izrade tijesta! Podijelite tijesto u dva dijela, razvaljate između dva papira za pečenje (minimalno 5 mm debljine - što zbog manje mogućnosti zagorenih kolačića i zbog modlica s detaljima) i stavite na hladno. Možete u hladnjak (ako imate mjesta). Meni je uvijek pun, tako da sam ga stavila u špajzu (smočnicu), a kako je vani sve hladnije, možete staviti i van (samo dobro zatvorite u neku posudu ili bilo što kako vam gladne životinjice ne bi došle papati). Ostavite tako sat vremena, a ako vam se baš žuri, opcija je staviti i u zamrzivač na pola sata.

Kad ste sve kolačiće izrezali, nemojte odmah ostatak tijesta razvaljati. Stavite sa strane i vidite koliko vam ga je ostalo i zatim sve ostatke ukomponirajte u jednu smjesu i onda tek razvaljajte. Zašto? Što više tijesto mijesite, režete, valjate, stiskate, to se gluten u tijestu više razvija, a konačan rezultat su keksi koji više nemaju pravilan, jednak, željeni oblik.

PEČENJE KEKSIĆA

izrezani oblici neka budu malo odmaknuti jedan od drugog - neće puno narasti, ali lakše ćete maknuti višak tijesta između njih. Keksići se peku 8-13 minuta, ovisno o debljini tijesta. Dovoljno je da im rubovi maalo potamne, a površina im nije više sjajna.

Kad su pečeni, možete ih staviti na neku rešetku, tako da se ispod ne navlaže. Meni osobno je bilo dovoljno staviti da se ohlade na tanjuru.

RECEPT

Keksići koji se ne dižu savršeni su za korištenje uz kraljevsku glazuru, jer njihova površina nakon pečenja ostaje ravna i zadržavaju svoj oblik koji su imali prije pečenja. Odlični su i za sve slatke kreativce koji jednostavno vole koristiti modlice različitih oblika i ne žele da se taj oblik izgubi tijekom pečenja.

Vrijeme pripreme: 20 minuta Vrijeme pečenja: 8-13 minuta
Težina: vrlo jednostavno Vrsta: desert, božićni keksi, kolačići
Količina: minimalno 3 tepsije


SASTOJCI:
- 225 g maslaca
- 225 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- pola žličice soli
- 2 velika jaja
- 500-600 g brašna (po potrebi, meni je trebalo oko 530 g)
- prstohvat praška za pecivo (na vrh žličice)
- 60 ml mlijeka

POSTUPAK:
1. Prašak za pecivo rastopi u 60 ml mlijeka i stavi sa strane
2. Mikserom pomiješaj omekšani maslac, šećer i vanilin šećer dok ne postane kremasto i prozračno (oko 4 minute)
3. Dodaj jaja, pa ponovno promiješaj (tek toliko da se sve poveže i ukomponira).
4. U smjesu dodaj pola količine brašna, izmiksaj i zatim dodaj mlijeko s praškom za pecivo. Ponovno dobro promiksaj da se sve dobro poveže.
5. Nastavi dodavati brašno (malo po malo) dok se smjesa ne počne odvajati od posude.
6. Dok je još tijesto pomalo ljepljivo, ako već nisi, prebaci se na ruke da dovršiš tijesto. Tijesto je gotovo kad se više ne lijepi za prste (počinje se opet lijepiti, ako ga dugo mijesite u rukama), ali je mekano i ne raspada se.
7. Odmah razdvoji tijesto na dva dijela i razvaljaj između dva papira za pečenje (može i plastične folije).
8. Stavi u hladnjak ili negdje na hladno na sat vremena i zatim reži željene oblike tijesta.
9. Peci na 180°C 8-13 minuta ovisno o debljini tijesta. Radije prvo peci na 8, pa prati jesu li rubovi potamnili.

Preuzmi PDF datoteku i isprintaj recept!

Back to blog