Kako lagano izraditi savršenu Gingerbread Kućicu + RECEPT ZA ŠEĆERNU GLAZURU bez jaja!

Kako lagano izraditi savršenu Gingerbread Kućicu + RECEPT ZA ŠEĆERNU GLAZURU bez jaja!

Medene kućice, kućice od medenjaka ili Gingerbread kućice - kako god da ih nazovete, jedan su od najpopularnijih (i najmirišljavijih) ukrasa u gotovo svakom domu u vrijeme Božića!

Ako ste ih do sada radili od kartona, kupovali gotova tijesta ili gotove kućice, vjerujte mi, kad isprobate ovaj recept, svake godine radit ćete svoje! Osim što će vam dom mirisati na slatki med i cimet, ultra dobro ćete se zabaviti, jer od ovog tijesta možete komotno napraviti 2 kućice, a možda i tri! Ovisno o debljini tijesta. A ako vam je pak jedna kućica dovoljna, od ostatka tijesta možete izrezati razne oblike, jer tijesto je prefino! Uvjeravam vas da nećete trebati kupovati ni gotove medenjake! :D

Kako bi kućice zaista ispale onako kako ste i zamislili, jako jako jako je bitno da slijedite sva pravila iz ovog blog posta. Na dnu ćete pronaći i sastojke i cijeli recept, ali nemojte preskočiti ultra bitne trikove za najljepšu gingerbread kućicu u vašem domu!

Što će vam trebati od pribora:

1. tacna / tanjur / ravna podloga na kojoj ćete postaviti gotovu kućicu
2. šablona (može od papira, ali za precizni rezultat koristite modlice koje možete naručiti ovdje).
3. sastojci (napisani pri kraju posta)
4. valjak za valjanje tijesta
5. nož
6. papir za pečenje
7. krpa za vađenje vruće tepsije
8. tepsija
9. ribež (da, dobro ste pročitali. Objašnjenje kasnije)

Zašto treba nauljiti posudu?

Medene kućice s razlogom su medene, jer je tijesto ultra slatko i ljepljivo. Kako vam se tijesto pripremljeno u loncu ne bi ljepilo po površini lonca, obavezno ga prstima premažite po cijeloj površini. Dovoljan je tanki sloj. Ili još bolje, pošpricajte s uljem u spreju ako ga imate.

Radite s toplim tijestom

Ako se tijesto ohladi, postaje tvrdo. Jako tvrdo. Gotovo je nemoguće s njim raditi bilo što. Neka tijesto bude uvijek toplo prije nego ga počnete valjati. Raditi s njim je lagano i jako se lagano izrezuje. Kako bi se toplina tijesta očuvala, možete ga privremeno držati u još toploj pećnici. Ako se ipak ohladi, možete ga lagano zagrijati u pećnici na 50 stupnjeva dok ponovno ne postane mekano (svakih par minuta ga malo zgnječite u rukama dok ne postane mekano) ili u mikrovalnoj.

Ako radite bez modlica, koristite ravnalo

Osim same izrezane šablone iz papira, pripomognite si ravnalom da odrežete što ravnije oblike. Oblici će se svakako malo izobličiti tijekom pečenja, ali ne želite da budu dodatno izobličeni ako nisu ravno odrezani. Da si olakšate posao, koristite modlice koje možete kupiti ovdje.

Vrata, prozore i ostale oblike ostavite da se ispeku.

Ako želite da vam vrata i prozori (i ostali oblici) budu rupa u tijestu, ostavite ih na mjestu nakon rezanja i ispecite ih sve zajedno. Nakon pečenja ih dodatno odrežite nožem dok je tijesto još toplo.

Ako se tijesto ohladi prije nego odrežete određene dijelove van, najvjerojatnije će puknuti.

Tijesto se tijekom pečenja diže i ako dijelove koji trebaju biti rupa maknete prije pečenja, rupe više neće biti uredno odrezane.

Odrezana vrata ili prozore možete iskoristiti i staviti na kućicu kao što sam ja ostavila odškrinuta vrata.

Ribež za ravnije rubove

Ako imate dodatne volje i želite da kućice izgledaju još bolje i da je na kraju krajeva lakše spajati dijelove, uzmite dodatno vrijeme da rubove ispečenih zidova i krov malo "pobrusite" manjim i preciznijim ribežom. Ja sam bila kratka s vremenom, pa taj dio nisam odradila. Može se i bez toga, ali kao što sam i prethodno rekla, ima svoje prednosti.

Ukrašavajte prije spajanja dijelova

Ja ovaj korak nisam napravila, pa je ukrašavanje bilo malo teže. Svakako ukrasite dijelove prije spajanja, a onda kad sve spojite, još dodatno dodate šećerne glazure gdje treba, kao što su to spojevi. Prije nego počnete spajati, svakako pričekajte da se glazura što više osuši, a da vi tijekom spajanja ne zgnječite ukrašenu glazuru.

Ljepljiva podloga kao čvrsti temelj

Ako ste pokušali kućicu sastavljati "na suho" bez neke podloge na kojoj bi dijelovi mogli stabilno stajati, vjerojatno ste se naživcirali, dijelovi su padali, a vi na kraju i odustali. Jako je bitno podlogu premazati šećernom glazurom na kojoj će kućica stajati. Recept za savršenu glazuru BEZ JAJA pogledajte na dnu blog posta.

Kako bih kućicu lakše skinula jednom kad ju odlučim rastaviti ili pojesti, prvo sam stavila papir za pečenje, pričvrstivši ga malo šećernom glazurom na ravnu podlogu povišenog tanjura za kolače.

Poslije toga premažete cijeli papir šećernom glazurom. Prvo rubove, a zatim ostalo.

Zidove povezujte iznutra

Kad počnete spajati kućicu, definitivno nemojte šparati na šećernoj glazuri. Zid koji dolazi u dodir s podlogom premažite s malo glazure da se bolje zalijepi za podlogu. Dva susjedna zida gdje se spajaju natovarite glazurom kako bi i sama glazura davala potporanj kućici.

Pričvrstite krov bez problema!

Uzmite manji komad papira (manji od spojenih krovova), stavite glazuru po cijelom papiru i pritisnite na krov. Spojene dijelove krova stavite pod kutem pod kojim želite da budu kad se stave na krov. Za potporanj jednog dijela krova koristite čašu. Papir će pomoći da krov ne kliže s kućice i dati određeni završni oblik. Prije nego stavite na kućicu, pričekajte da se glazura na papiru osuši.

Prekrivanje nesavršenosti

Ako niste izbrusili zidove kao što nisam ni ja, spojevi kućice neće izgledati najbolje ako ne prekrijete dodatnom glazurom. Sve spojeve prije završetka prekrijte šećernom glazurom i nitko neće ni znati da su zidovi neravni!

Čekajte da se glazura osuši!

Prije svakog bitnog koraka pričekajte da se glazura barem malo osuši. Kad postavljate zidove, spojite jedan kut, pričekajte dvije-tri minute, pa spojite sljedeći kut. Kad stavljate krov, pričekajte malo duže. Da budete sigurni, barem deset minuta kako se cijela kućica ne bi raspala. Koliko dugo trebate čekati da se glazura osuši ovisi i o kakvoj je glazuri riječ, te je li rjeđa ili gušća. Za spajanje dijelova koristite gušću glazuru. Za ukrašavanje i detalje možete malo rjeđu. Za razrjeđivanje glazure dodajte malo vode. Nemojte pretjerivati da vam ne bi bila prevodena.

Nemojte se živcirati i slaganje kućice smatrati nečim što morate!

Znamo da u vrijeme Božića vremena je malo, a imamo određene ciljeve koje želimo ispuniti. Izrada medene kućice može biti jako zabavna aktivnost za sve članove obitelji, ali može biti i puna nervoze, jer nešto ne ide svojim tokom kako bi trebalo. Uzmite si vremena, rasteretite se drugim poslovima i posvetite se tog dana samo kućici kako ne biste bili u žurbi. Ako vam nešto krene po zlu, stanite, razmislite, pogledajte ovaj blog post ili potražite odgovor na guglu. Pripremite se na vrijeme, izradite ju par dana prije i sve će biti u redu!

 

Ja sam prvi put radila kućicu i uz sve savjete koje sam prikupila na internetu ispala je gotovo savršena. Naravno, može izgledati i bolje, no ručni je rad, a činjenica da sam ju napravila sama dodaje posebnu čar ovom blagdanskom vremenu. A miris koji će se širiti vašim domom bit će slatkast i neodoljiv!

Kako god vam kućica na kraju ispadne, glavno je da se zabavite i probajte uključiti u to i svoje ukućane, a posebno najmlađe! Moja malena ima dvije godine i znam da će to biti raspašoj, ali imam veliku želju da ona ukrašava sa mnom!

Kućice mogu stajati i do mjesec dana, a vjerojatno i više budući da je recept bez jaja, a natovaren je šećerom. Ako kućicu na kraju želite i pojesti, svakako ju stavite negdje gdje neće skupljati prašinu na sebe.

Ostatak tijesta iskoristite za male kolačiće

Od ovog recepta mogu nastati minimalno dvije kućice, a svakako će ostati viška tijesta od kojeg možete izraditi male keksiće. Prije nego ih konzumirate, ostavite ih barem jedan dan da omekšaju.

 

Recept za kućicu od medenjaka:

Vrijeme pripreme tijesta: 20 minuta Vrijeme pečenja: 12-15 minuta
Težina: ni preteško, ni prelako Vrsta: desert, gingerbread medena kućica
Količina: minimalno 2 kućice

 

SASTOJCI:
- 625 g mekog brašna
- 1 žličica sode
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica soli
- 225 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 šalica meda (340 g)

POSTUPAK:
    U veeelikoj zdjeli pomiješaj 450 g brašna, sodu, cimet, sol i stavi sa strane.
    Uzmi lonac s debelim dnom, premaži malo s uljem (kako se tijesto ne bi ljepilo za posudu) i na kockice narezani maslac stavi u posudu da se rastopi na laganoj vatri. Kad je maslac skoro rastopljen, dodaj šećer i med. Miješaj tako dugo dok ne počne ključati.
    Isključi vatru i dodaj postepeno suhe izmiješane sastojke, najbolje čašu po čašu. Prije nego dodaješ novu čašu, dobro izmiješaj da se sve lijepo poveže. Ako je potrebno, dodaj još brašna dok tijesto ne postane kompaktno.
    Pobrašni površinu, stavi gore tijesto, oblikuj ga dodatno ako treba i razreži na 3 dijela. Uzmi jedan dio, razvaljaj i utisni modlice. Ja osobno otiskujem direktno na tepsiji za pečenje da se oblici ne izobliče. Neka oblici budu međusobno malo razmaknuti, jer se tijesto tijekom pečenja diže. Tijesto uvijek valjaj toplo, jer ako se ohladi, stvrdne se. Svoje zidove i krovove peci 12-15 minuta na 180°C, ovisno o debljini tijesta.

 

Recept za šećernu glazuru bez jaja (ROYAL ICING):

Vrijeme pripreme: 8 minuta Vrijeme pečenja: 12-15 minuta
Težina: ni preteško, ni prelako Vrsta: desert, glazura
Količina: za barem dvije kućice

 

SASTOJCI:
- 90 ml aquafabe (voda od konzerviranog slanutka)
- 500 g šećera u prahu (možda ćeš trebati više, ovisno o vlagi u prostoru u kojem se nalaziš. Ako dodaš previše, nakon miksanja dodaš malo vode).

POSTUPAK:
   Otvori konzervu slanutka i ocijedi slanutak. Ocijeđenu vodu stavi u posudu u kojoj ćeš miksati glazuru. Kad se slanutak otvori, on ima jak miris, no nakon miksanja se neće osjetiti. Nimalo ne utječe na okus glazure.
   Lagano miksaj vodu tako dugo dok se ne počnu stvarati mjehurići na površini. 
   Povećaj brzinu na srednje i miksaj tako dugo dok se ne poveća volumen i voda ne postane bjelja s većim mjehurićima. Treba dosta dugo miksati, pa se nemoj preplašiti da se neće zapijeniti i postati slična bjelanjcima.
   Zatim polagano dodaj šećer i miksaj tako dugo dok glazura ne postane prozračna. i nije sjajna (oko 6 minuta).
   Glazura je gotova kad ostane stajati u zraku kad izvadiš nastavke za miksanje iz glazure. Ako je prerijetka, dodaj još šećera i nastavi miksati.

Ako si u nedoumici oko bilo kojeg dijela, javi mi se mailom elimikac@gmail.com ili porukom na fejsu ili Instagramu na @cukorprint profilu.

Ako ste došli do kraja ovog blog posta, želim vam zaželjeti sretan Božić i novu, bolju 2024. godinu koja je prijestupna! :D Jedan dan više za odmor od posla!

Back to blog